Post Uitvaartzorg - Veel gestelde vragen over de uitvaart

 

Vraag: Kan ik met mijn Dela of Yarden polis toch bij Post Uitvaartzorg terecht?

Antwoord: Zeker! Je kunt altijd kiezen voor Post Uitvaartzorg, ook al heb je elders een verzekering. Dela bijvoorbeeld, keert dan een vergoeding voor de natura diensten uit. Deze vergoeding is gebaseerd op de kosten die Dela zou maken als zij de uitvaart zouden verzorgen. Overigens suggereert Dela dat deze vergoeding doorgaans de kosten bij een andere uitvaartonderneming niet zouden dekken. Dat is echter lang niet altijd het geval, integendeel. Bij ons ben je vrij in je keuze en zit je niet vast aan standaard pakketten of verplichte afnames. Post Uitvaartzorg staat voor vrijheid en onafhankelijkheid en dat zie je terug in onze producten, diensten en … vaak ook in je portemonnee.

Vraag: Ben ik vrij om te kiezen waar de uitvaart plaatsvindt?

Antwoord: Ja. Je mag, ongeacht je woonplaats, in elk crematorium in Nederland gecremeerd worden en je mag ook buiten je eigen woonplaats begraven te worden. De enige restrictie is dat bepaalde begraafplaatsen, denk aan joodse begraafplaatsen, mensen zonder of met een ander geloof kunnen weigeren. Je kunt de overledene zelfs in het buitenland laten begraven. Maar let op, elk land heeft zijn eigen regels. Het afscheid vindt veelal plaats in een kerk of aula, maar je kunt ook voor een ceremonie in een restaurant, buurtcentrum of bij iemand thuis kiezen. Belangrijkste is dat het past bij je wensen of die van de overledene. Vormgeven aan afscheid via een uitvaart is een eerste stap in het omgaan met het verlies.

Vraag: Kan een gemeente mij verplichten tot het regelen en betalen van de begrafenis van een overleden familielid? Ook wanneer al jarenlang geen contact meer was?

Antwoord: Wanneer je al jaren geen contact meer met het betreffende familielid hebt, zit je niet te wachten om diens begrafenis of crematie te regelen. Een gemeente, bank en ook een woningstichting kan de familie dan verplichten tot het regelen en betalen van de begrafenis of het ontruimen van diens woning. De wet op de lijkbezorging stelt dat kinderen, echtgenoot of erfgenamen aansprakelijk zijn voor de uitvaartkosten, óók als je een eventuele erfenis verworpen hebt. Als jij het enige naaste familielid bent en de overledene dus geen kinderen of echtgeno(o)t(e) heeft, dan draai je inderdaad voor het regelen en betalen van de uitvaart op. Als niemand opdracht geeft voor een uitvaart, grijpt de gemeente in. De gemeente vergrendelt dan de woning, regelt de uitvaart en zal uiteindelijk toch naar de mogelijkheden gaan kijken om de kosten op de erfgenamen (indien aanwezig) te verhalen.

Vraag: Is het mogelijk om in plaats van een crematorium, een intieme ceremonie in jullie afscheidskamer te houden?

Antwoord: Ja, dat kan zeker. Onze afscheidskamer is zeker geschikt voor een kleine, intieme afscheidsceremonie. Je kunt om meerdere redenen kiezen voor ‘een uitvaart in besloten kring’. Dan is alleen de meest intieme kring aanwezig. Als je hiervoor kiest, vermeld dit dan op de rouwkaart en/of advertentie. Voorbeeld "Jo wilde geen drukte. De crematie zal daarom in besloten kring plaatsvinden." Wil je meer weten over een besloten, intieme ceremonie en hoe wij dat verzorgen? Neem dan contact op of maak een afspraak zodat je onze afscheidskamer kunt bekijken.

  Vraag en antwoord uitvaart Post

Vraag: Mag ik mijn overleden moeder met mijn eigen auto vervoeren?

 

Antwoord: De wet geeft geen enkel voorschrift wat betreft het vervoer. De meeste gemeenten staan elk vervoermiddel toe, dus ook je eigen auto.  Maar bij sommige gemeenten staat in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) de regel dat vervoer van een overledene naar een begraafplaats of crematorium dient te geschieden in een daarvoor geëigend vervoermiddel. Doorgaans wordt daarmee geen gewone personenauto maar een lijkwagen bedoeld. Heb je speciale wensen ten aanzien van het vervoer? Wij helpen je graag, checken de regels en hebben goede afspraken met ondernemers die hiervoor vervoersmiddelen beschikbaar hebben. Zo kun je de overledene bijvoorbeeld vervoeren per koets, paard en wagen, fiets of bakfiets, busje of motor.

Vraag: Is een kist verplicht bij een begrafenis of crematie?

Antwoord: Nee, maar er dient wel een vorm van omhulsel te zijn, bijvoorbeeld een lijkwade. Deze milieuvriendelijke manier van begraven of cremeren komt steeds vaker voor. De lijkwade wordt uitsluitend van natuurlijke materialen gemaakt (katoen, linnen, wol of zijde). Kies je voor iets anders dan een kist, dan is het altijd belangrijk om je vooraf goed te laten informeren aangezien sommige begraafplaatsen of crematoria dit weigeren. Natuurlijk helpen we je daarbij.

Vraag: Mijn vader heeft altijd gevaren. Mag ik zijn as over zee uitstrooien?

Antwoord: Ja, mits. As mag alleen worden uitgestrooid in open zee (op ongeveer 22 km van de kust). Stel je reist met de boot naar Engeland, dan zou dat in beginsel mogen, mits je maar in open zee verstrooit. Daarnaast zijn er gespecialiseerde bedrijven voor dit soort verstrooiingen. Je kan dan kiezen om de verstrooiing zelf uit te voeren, bij te wonen of het helemaal door het bedrijf te laten doen. De kosten lopen nogal uiteen en zijn natuurlijk ook afhankelijk van je wensen. Wil je meer weten? Vraag het ons gerust.

Zit jouw vraag er niet bij? Stel ‘m dan gerust hier via de website of neem contact op.

 

 • Open opstelling!
  De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

  Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
  Th.B. Voorn uit Heerlen
 • álles bleek mogelijk ...

  ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

  rust & tijdloosheid uitstralend ...
  Rene Lennaerts uit Amsterdam
 • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
  Ted Leyen uit Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Nieuws en ontwikkelingen in de uitvaartbranche

 • Boeken over verlies en rouwverwerking

  De mooiste, leerzame en troostgevende boeken.

  Verder lezen »
 • Uitvaartfotografie

  Lees alles over uitvaartfotografie

  Verder lezen »
 • Uitvaart en spiritualiteit

  Een blog over spiritualiteit en hoe u dit bij de invulling van de uitvaart zou kunnen inzetten.

  Verder lezen »
 • Meer berichtenMeer berichten

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »