Post Uitvaartzorg - Waarom is rouw zo belangrijk?

Waarom is rouw zo belangrijk?

Als er iemand overlijdt, voelen we van alles. We zijn allemaal verschillend en we verwerken het verlies dan ook op onze eigen manier, in ons eigen tempo. Er is echter één gegeven dat voor iedereen geldt: of u wilt of niet, rouw overkomt u. Ontdek waarom hieraan toegeven belangrijk is en hoe onze afscheidskamer u daarbij helpt.

Rouw, wat is het eigenlijk?

Rouw is het verwerken van verlies. Verlies door het overlijden van bijvoorbeeld uw partner, kind, ouder(s), broer of zus. Ook na verlies van uw baan of gezondheid, kunt u rouw ervaren. Het zijn over het algemeen ingrijpende gebeurtenissen, waarbij het overlijden van een dierbare de meest intense is. Rouw kan zich uiten in verdriet, boosheid, opluchting, eenzaamheid en soms ook angst, radeloosheid, schuldgevoelens, tevredenheid of berusting. Het is een verwarrende tijd. U heeft verdriet en toch gaat alles door. Rouwen is voor de meeste mensen een heel zware periode, zowel mentaal als fysiek.

Waarom is rouw zo belangrijk?

Wie rouwt leert om te gaan met het verlies. U leert zoeken naar een nieuwe balans, zonder die ander. Staat dit gelijk aan proberen te vergeten? Nee, uw geliefde, kind of andere dierbare die overleden is, zal altijd deel uit blijven maken van uw leven. Door uw verdriet te erkennen, het een kans te geven, komt er op een bepaald moment weer ruimte. Ruimte voor evenwicht, uw omgeving en om de draad weer op te pakken. U stelt u langzaam weer open, maakt tijd voor hobby’s of vrienden. Ondanks het gemis krijgt u weer plezier in je leven. Probeert u daarentegen rouw te negeren, dan is de kans groot dat u somber blijft, de klachten toenemen waardoor u mogelijk in een vicieuze cirkel, depressie of burn-out belandt. Door spanning, minder eten en slecht slapen, heeft u vaker hoofdpijn, bent u moe of juist overactief. Als u uw verlies en verdriet niet onder ogen ziet, wordt het steeds moeilijker de werkelijkheid te accepteren met alle gevolgen van dien. Daarom is rouw zo belangrijk.

Rouwbegeleiding Valkenburg Heerlen

Hoe rouw u het best?

Er is geen goed of fout als het om rouwen gaat. Het is zo persoonlijk. Voor de een is praten de manier, terwijl de ander juist met iets bezig wil zijn. En ook de prater wil op een gegeven moment even een dagje afleiding. Veel belangrijker is het dat uw omgeving u ruimte geeft en uw manier van rouwen respecteert. Zorg dat u juist die mensen om zich heen hebt. Vrienden, familie of collega’s, die naar u luisteren in plaats van voor u denken of uw problemen willen oplossen. Mensen die beseffen dat als u afleiding zoekt, dit moed vergt en dat het niet per definitie betekent dat u klaar bent met rouwen. Marc Moors: “Rouw gaat over liefde en is een zoektocht van onbepaalde duur waarin je in je eigen tempo en op je eigen manier omgaat met het verlies. Laatst vertelde mij iemand dat ze niet langer wilde huilen als ze met de hond op de hei ging wandelen. Voor de dood van haar vriendin deden ze dat bijna wekelijks. Het is haar gelukt. Ik geniet voor haar, zei ze. In plaats van huilen, geniet ze nu dubbel: voor zichzelf en voor haar vriendin.Een mooie gedachte.”

Wat voegt onze afscheidskamer toe aan het rouwproces?

De afscheidskamer stelt u in de gelegenheid om in volledige privacy bij uw dierbare te zijn. U kunt zonder tijdsdruk beginnen aan het afscheid nemen. De kamer is naar eigen inzicht in te richten. Het is geen grote, steriele ruimte. Integendeel! U kunt er luisteren naar de muziek waar uw dierbare zo van hield, foto’s bekijken of gewoon in alle rust bij uw dierbare zijn. U kunt er afscheid nemen zoals u dat thuis zou doen. Een waardevol onderdeel dat bijdraagt aan het totale rouwproces.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de afscheidskamer en de mogelijkheden daarvan? Neem dan gerust contact met ons op of maak een afspraak om de kamer te bekijken. Bij ons kan iedereen terecht, ongeacht of en waar u verzekerd bent. Gewoon even bellen of een e-mail sturen.

Meer lezen?

Lees dan ons blog met een overzicht van de beste boeken over rouw en verlies.

 • Open opstelling!
  De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

  Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
  Th.B. Voorn uit Heerlen
 • álles bleek mogelijk ...

  ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

  rust & tijdloosheid uitstralend ...
  Rene Lennaerts uit Amsterdam
 • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
  Ted Leyen uit Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »