Post Uitvaartzorg - Duurzame uitvaart: als u het milieu een warm hart toedraagt

 

Duurzame uitvaart: voor iedereen die het milieu een warm hart toedraagt

duurzame uitvaart

Steeds meer mensen maken duurzame keuzes als het om hun uitvaart gaat. We noemen het ook wel een groene uitvaart. Maar wat zijn duurzame keuzes en wat is er allemaal mogelijk om een afscheid wat duurzamer te maken? In dit blog vertellen we er graag meer over. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Door vragen te stellen kunt u betere keuzes maken, voor uzelf of voor uw naasten. 

Een duurzame uitvaart

Een duurzame of groene uitvaart bestaat uit milieuvriendelijke keuzes. Deze keuzes hebben minder impact op het milieu. Daar kiest men voor omdat bijvoorbeeld ook nu al de voorkeur wordt gegeven aan milieubesparende en -vriendelijke opties. Misschien heeft u in plaats van een cv-ketel gekozen voor een waterpomp met minder CO2 uitstoot en bent u niet meer afhankelijk van aardgas. Maar het kan ook zijn dat je nu pas een duurzamere uitvaart overweegt. Misschien vanwege de klimaatveranderingen of de recente overstromingen in Zuid-Limburg. Hoe dan ook, we geven u graag wat handvatten waarmee u verder kunt. 

Duurzame kist of biologische urn

Een uitvaart wordt al een stuk duurzamer met een duurzame kist. Veel kisten bevatten namelijk voor de natuur schadelijke stoffen, waaronder de lak, handvatten of de bekleding. Een groene kist is een kist die op een duurzame manier en zonder schadelijk stoffen is gemaakt. Kisten die gemaakt zijn van hout van eigen bodem en waarbij geen lijm of lak is gebruikt. De bekleding is van hennep, bamboe, jute of zelfs van brandnetelvezel. U kunt ook kiezen voor een biologisch afbreekbare lijkwade of een uitvaartmand van bamboe of wilgentenen. En sinds vorig jaar bestaat er zelfs een uitvaartkist die ervoor zorgt dat het lichaam al binnen twee tot drie jaar in de aarde opgenomen is. Normaal duurt dat tien jaar of langer. De ‘Living Cocoon’ is gemaakt van het wortelnetwerk van paddenstoelen. Kiest u liever voor cremeren? Kies dan voor een duurzame urn die klimaatneutraal geproduceerd is. Deze urnen zijn gemaakt van recyclebaar materiaal die u - wanneer er hout, hars of plantenextracten wordt gebruikt - ook nog mag begraven omdat deze urnen op den duur helemaal door de natuur opgenomen worden. Zo komen we bij ons volgende onderdeel: duurzaam begraven of cremeren. 

Duurzaam begraven of cremeren

Qua belasting van ons milieu maakt het eigenlijk niet veel uit of u voor begraven of cremeren kiest. Bij begraven speelt de ruimte die het in beslag neemt een rol en (wanneer u voor een niet-duurzame kist gekozen heeft) natuurlijk de schadelijke stoffen die in de grond en het grondwater terechtkomen. Bij cremeren (dat nu steeds vaker elektrisch gebeurt) speelt het energieverbruik een grote rol. Toch zijn er tegenwoordig aardig wat duurzame opties. Zo kunt u bij begraven kiezen voor een herbruikte grafsteen of een houten gedenkbord.

Er zijn bovendien een groeiend aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland. De meest bekende en erg mooie in de buurt is Natuurbegraafplaats Eygelshof. Afgelopen zomer nam Post Uitvaartzorg deel aan hun open dag. Klik hier voor een digitale brochure van de Eygelshof.

 

Beelden: Natuurbegraafplaats Eygelshof

Duurzaam begraven zegt overigens niet dat uw laatste rustplaats zich in een bos bevindt. Wat wel zeker is, is dat het een rustplaats is waar allereerst het belang en de kwaliteit van de natuur voorop staat. Er worden eisen gesteld aan het materiaal van de kisten en de bekleding ervan. Dat geldt ook voor urnen of lijkwades, gedenktekens en de kleding die de overledene draagt. Alles moet van biologisch afbreekbaar materiaal zijn.  

Ook crematies worden groener. Om de uitstoot te verlagen zijn ovens voorzien van filters en het aantal elektrische ovens dat op groene energie draait neemt toe. Een andere optie is resormeren. Nog niet mogelijk in Nederland, maar kan in de toekomst een alternatief bieden voor begraven of cremeren. Resomeren is milieuvriendelijker. Lees er alles over in ons blog Begraven of cremeren

Rouwen van gerecycled papier of digitale rouwkaarten

We zien dat steeds meer mensen rouwkaarten digitaal versturen, eventueel gecombineerd met een online gedenk- en condoleancewebsite. Onderzoek toont echter dat ook het gebruik van het internet milieubelastend is. Iedere seconde aan internetgebruik produceert een kleine CO2 uitstoot. Een e-mail van 1 MB stoot zo lang als de e-mail bestaat 20g CO2 uit. Dat is evenveel als een oude lamp van 60 W die 25 min brandt. Toch liever kaarten? Kies dan voor gerecyclede papiersoorten. Er bestaat zelfs een duurzame printtechniek: de riso print. Het lijkt op een zeefdruk maar het is computergestuurd. Er wordt dan gewerkt met inkt van plantaardige oliën (zoals soja). Daarnaast is het een koud printproces waardoor er minder energie verbruikt wordt. 

Duurzaam rouwvervoer

Het zal u waarschijnlijk niet verbazen, maar rouwvervoer is het meest vervuilende onderdeel van de gemiddelde uitvaart (Bron: TU Delft). Dat komt niet door het vervoer van de overledene maar door het vervoer van familieleden, vrienden, collega’s en andere gasten.

Alternatieve en duurzamere opties zijn:

 • een elektrische rouwauto of auto met groen gas
 • lopend of met de (bak)fiets
 • een (loop)koets
 • openbaar vervoer voor gasten
 • carpoolen of een uitvaartbus

Duurzame bloemen

Bij een uitvaart zien we bloemen veelal als bewijs van liefde, troost of medeleven. Bloemen die geteeld worden hebben een grote impact op het milieu. U kunt overwegen om geen bloemen te gebruiken. Als u toch liever bloemen heeft, kies dan voor bloemen uit eigen tuin of bestel bloemen bij een duurzame bloemist. Deze heeft vaak een biologische bloementuin of -kwekerij. Vraag (als ze dat nog niet doen) of ze de bloemen zonder verpakking leveren. Droogbloemboeketten (gemaakt van de overgebleven bloemen uit een vorig seizoen) behoren eveneens tot de duurzamere mogelijkheden.

Duurzaam samenzijn

Het samenzijn is in de loop der jaren enorm veranderd. We vinden het fijn om bij elkaar te zijn, met elkaar herinneringen op te halen en om samen te lachen of te huilen. Omdat we betekenisvol willen samen zijn, worden er ook bewustere keuzes gemaakt.  Zo zijn er tal van biologische (uitvaart)cateraars en restaurants die met seizoensproducten, vegetarische of veganistische producten werken.

Conclusie en kanttekeningen

Er is tegenwoordig volop keuze waarmee u én bijdraagt aan een betere wereld én op een inspirerende, persoonlijke manier afscheid nemen kunt. Toch willen we u ook waarschuwen. Met de groeiende interesse voor milieu en duurzaamheid, groeit ook de commercie er omheen. Eigenlijk mag iedereen een product duurzaam noemen als dit langer meegaat of als het gemaakt is op een manier die natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen niet uitput. We adviseren je dan ook om je goed in te lezen en te laten informeren. Wilt u meer weten over duurzame keuzes bij een uitvaart? Bel of mail ons gerust, we vertellen u er graag meer over. 

 • Open opstelling!
  De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

  Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
  Th.B. Voorn uit Heerlen
 • álles bleek mogelijk ...

  ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

  rust & tijdloosheid uitstralend ...
  Rene Lennaerts uit Amsterdam
 • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
  Ted Leyen uit Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »