Post Uitvaartzorg - Feestdagen zonder uw dierbare: hoe komt u deze door?

Feestdagen zonder je dierbare

We missen onze dierbaren het meest tijdens de feestdagen. Hoe bereidt u zich daarop voor en komt u deze moeilijke en vaak eenzame periode door?

Wat wilt u?

U kunt zich voorbereiden door op tijd te gaan nadenken over hoe u zelf de feestdagen zou willen invullen en met wie. Bij wie voelt u zich op uw gemak en waar kunt u zichzelf zijn? Vaak is zelf het initiatief nemen beter dan afwachten. Denk ook na over wat u gaat zeggen als mensen u uitnodigingen. Blijf in elk geval zo dicht mogelijk bij uzelf. Excuses verzinnen en uitvluchten bedenken kost veel energie. Bovendien voelen mensen dat u er omheen draait en dat wilt u ook weer niet. Ze bedoelen het immers goed. Zeg anders dat u in principe komt, maar dat u het van de dag af wilt laten hangen. Goede vrienden of naaste familieleden zullen dit begrijpen.  

Sta het toe

Deskundigen op het gebied van rouwverwerking geven aan dat u gevoelens en herinneringen vooral niet moet wegstoppen. Het is heel normaal om gedurende deze dagen aan uw dierbare te denken. Sta herinneringen toe en deel ze met anderen. Ook zij hebben verdriet. Dat samen delen kan heel fijn zijn en bovendien houdt het de herinneringen levend. Sommige mensen ervaren het als een troost om even naar het graf te gaan. Ze voelen zich daarna vrijer en genieten meer van de feestdagen en de mensen om hun heen. Sta uzelf dus toe om uw dierbare te missen.

Onderneem iets

Als u thuis op de bank zit zal het gemis des te meer opvallen. Iets ondernemen haalt u uit uw isolement. Maak een fikse wandeling, alleen of samen met elkaar. Lekker stevig doorstappen want lichamelijk bezig zijn. Wandelen heeft altijd een positief effect.

Tradities

Houd dierbare tradities in stand of bedenk nieuwe. Terwijl de een behoefte heeft aan het in ere houden van bestaande tradities, ervaart een ander het juist als extra verdrietig. Gingen jullie altijd naar een concert? Dan is dat voor de een hartverwarmend maar voor de ander heftig en emotioneel. Een nieuwe traditie starten kan ook heel mooi zijn. Kies bijvoorbeeld het lievelingsgerecht van uw dierbare of doe het spelletje omdat hij of zij daar altijd zo van hield.

Huisdier

Huisdieren spelen een belangrijke rol bij rouwverwerking. Vooral honden zijn sociaal en voelen onze emoties feilloos aan. Ze kunnen als geen ander troosten. Daarnaast zorgt het hebben van een huisdier voor afleiding en structuur. Ze hebben verzorging nodig of moeten worden uitgelaten. Met een hond komt u dus zelf ook weer even lekker buiten.

Tot slot: hoe helpt u een nabestaande tijdens deze dagen?

Weet u niet goed hoe u een (rouwende) nabestaande kunt helpen? Denk dan vooral niet te moeilijk. Mensen voelen zich al gesteund door de aandacht die je geeft. Een extra telefoontje, what’s app berichtje of een kaartje met een persoonlijke boodschap kan iemand al het gevoel geven dat hij of zij er niet alleen voor staat. Bied afleiding door bijvoorbeeld samen te gaan eten, sporten of ergens naar toe te gaan. Als de nabestaande niet over vervoer beschikt, bied dan aan om samen naar het graf te gaan of ga samen naar de kerk en brandt een kaarsje. Heeft u nog andere tips? Laat het ons weten, dan vullen we ons blog ermee aan.

Lees ook onze andere blogs, bijvoorbeeld over waarom rouwen zo belangrijk is of ons blog met een overzicht van de beste boeken over rouw en verlies.

 • Open opstelling!
  De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

  Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
  Th.B. Voorn uit Heerlen
 • álles bleek mogelijk ...

  ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

  rust & tijdloosheid uitstralend ...
  Rene Lennaerts uit Amsterdam
 • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
  Ted Leyen uit Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »