Post Uitvaartzorg - Praten over de dood

 

Praten over de dood

praten over de dood

‘Ruim 1 op de 3 mensen praat nooit over de dood. Terwijl het juist waardevol is om samen bij de dood stil te staan, erover te praten en elkaar erbij te helpen. Het gesprek aangaan verbindt en verrijkt.’ (Bron: SIRE). 

Marc Moors: 

“Ik kom bij families die niet weten wat hun overleden moeder of vader gewild zou hebben. Soms is er nog wel iets als een rode draad, maar de details ontbreken. Praten over de dood, wat daaraan voorafgaat, wat daarna komt, blijkt nog steeds best moeilijk. We merken dat ons uitvaartcodicil dan uitkomst biedt. Mensen kunnen hierin hun wensen vastleggen en het met hun naasten bespreken. Natuurlijk staan we bij Uitvaartstudio voor je klaar om vragen te beantwoorden en je te helpen bij het formuleren van je wensen. 

Ik ben blij met de campagne van SIRE en ik hoop dat het mensen aanzet tot denken en belangrijker tot praten over de dood. Praten over de dood maakt dat je nabestaanden weten wat je mooi zou vinden of juist absoluut niet zou willen. Praten over de dood geeft rust, zeker als het over ‘regelzaken’, gaat. Rust voor jou en diegenen die achterblijven. 

Het is soms pijnlijk om bij nabestaanden de paniek te zien als we vragen of ze weten wat de overledene gewild zou hebben. Zeker als het overlijden onverwachts is. Ze weten bijvoorbeeld dat hun vader of moeder de uitvaart niet in een standaard crematorium wilde, maar waar dan wel is dan een groot vraagteken. Dat geldt ook voor vragen over de muziek of de rouwkaarten. Natuurlijk geven we mensen de tijd om erover na te denken, hen naar adresboekjes te laten zoeken of naar de muziekcollectie te bekijken, maar het is zo veel fijner als je daar vooraf en in alle rust over gepraat zou hebben. Dat je weet waar belangrijke documenten liggen. Hierdoor kun je je onbelemmerd overgeven aan het verdriet."

Download ons uitvaartcodicil. Gebruik het ook als leidraad als je over de dood in gesprek wilt gaan. 

"Het gekke is dat we praten over de dood uit angst vermijden. Maar praten over de dood vermindert juist de angst. Je voelt je verbonden met elkaar en weet dat wanneer de ander onverwachts overlijdt, jij het juiste doet.  

Ook na een overlijden, kan praten over de dood moeilijk zijn. Soms zijn mensen bang een ander te kwetsen, het verdriet op te rakelen of gewoon bang omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen. Ze mijden in dat geval de nabestaande of praten over luchtigere dingen. Als nabestaande is het echter juist fijn wanneer mensen ‘het beestje bij de naam noemen’ en ze simpelweg vragen hoe het met je gaat. Daarna hoef je alleen nog maar te luisteren, er te zijn. Je hoeft niets op te lossen of beter te maken, dat kan ook helemaal niet. SIRE’s slogan: De dood. Praat erover, niet eroverheen, is dan ook heel treffend.” 

Meer informatie?

We zijn er voor u, dus neem gerust contact op.

Hieronder twee van de SIRES-campagnefilmpjes:

 

 

 

 

 

 • Open opstelling!
  De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

  Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
  Th.B. Voorn uit Heerlen
 • álles bleek mogelijk ...

  ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

  rust & tijdloosheid uitstralend ...
  Rene Lennaerts uit Amsterdam
 • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
  Ted Leyen uit Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »