Post Uitvaartzorg - Uitvaart en dementie

Hoe vertellen we oma dat opa er niet meer is?

Het aantal mensen met dementie is door de vergrijzing vervijfvoudigd. Het RIVM voorspelt dat in 2040 dementie de meest voorkomende ouderdomsziekte zal zijn. De kans dat een nabestaande aan dementie lijdt wordt met de dag groter. Hoe betrek je iemand met dementie bij de uitvaart? Lees hoe wij de dementerende nabestaande en diens familie begeleiden naar een voor iedereen waardevol afscheid.

De kwetsbare beschermen

Mensen met dementie, hebben soms moeite met begrijpen wat er is gebeurd. Ze zijn kwetsbaar en we willen ze zoveel mogelijk beschermen. Zo zien we bijvoorbeeld dat de kinderen van een dementerende moeder niet weten hoe ze moeten vertellen dat pap er niet meer is. Of ze besluiten moeder af te schermen van de uitvaart. Niet omdat ze het niet zouden willen, maar omdat ze niet weten hoe dat in de praktijk uit zal pakken. Raakt mam dan niet in de war? En wat als moeder ineens in de aula begint te roepen? Duurt de uitvaart niet te lang voor haar? Maar denk dan eens aan de keerzijde ervan. Wat als iemand een paar weken later je moeder op het verlies van haar man aanspreekt? En wat als ze uitgerekend dan een helder moment heeft? Voorkom onnodig extra leed en bespreek het. Bespreek het onderling, overleg desnoods met de huisarts of psycholoog en ook wij denken met je mee. Wat ons betreft is een waardevol afscheid altijd te realiseren.

Femke Ramaekers: “Mensen met dementie, maar ook mensen of kinderen met een verstandelijke beperking of een vorm van autisme, kunnen zeker betrokken worden bij een uitvaart. Het draagt bij aan ieders rouwproces. Je ziet ook dat mensen juist door iedereen te betrekken dichter tot elkaar komen.”

Uitvaart en dementie bij Post Uitvaartzorg

Een uitvaart creëer je samen

Wie zegt dat een uitvaartdienst of ceremonie lang moet duren? De tijd van stilzitten, kleding- en andere regels zijn voorbij. Of laten we het anders zeggen: bij Post Uitvaartzorg bepaal je zelf hoe de uitvaart eruit gaat zien. Geef genodigden gerust instructies of belangrijke informatie zodat ze er rekening mee kunnen houden. Je kunt ook kiezen voor een kleine intieme ceremonie waarbij de dementerende ouder actief betrokken wordt. Onze afscheidskamer is hiervoor heel geschikt.

Femke Ramaekers: “Ik merk dat veel mensen opgelucht zijn wanneer ze horen dat er zo veel mogelijk is. De familieleden worstelen met hun eigen emoties én met de angst voor de reactie van de dementerende ouder. Bij ons is alles bespreekbaar, dus ook dementie. Als iemand een toespraak houdt en de emoties te veel worden, dan vindt niemand het vreemd als er even gepauzeerd wordt. Zo denken wij er ook over als een dementerende nabestaande ineens iets roept of vraagt. Negeren of ssst zeggen, werkt averechts. Als niemand reageert, voelt de nabestaande zich buitengesloten waardoor de onrust alleen maar groter wordt.”

Begeleiding en voorbereiding

Een goede begeleiding en voorbereiding is cruciaal. Pas dan kan iedereen op zijn eigen manier en naar eigen kunnen afscheid nemen. Hiervoor is tijd nodig.

Femke Ramaekers: “We hebben heel fijne ervaringen met onze afscheidskamer. Deze kan naar eigen wensen worden ingericht. We kunnen ook foto’s en filmpjes tonen. Zo zagen we hoe een dementerende nabestaande heel rustig werd bij het zien van herkenbare foto’s van zijn tuin. En ook met muziek bereik je vergelijkbare effecten. Als mensen langer in de afscheidskamer willen blijven is dat geen probleem. Tijd kan op zoveel manieren en plekken worden ingevuld. Dat vergt ervaring en soms een behoorlijke dosis creativiteit. Wij staan in elk geval open voor ieders ideeën, ervaringen, ziens- en levenswijzen. Het gaat erom dat iedereen kan terugkijken op een mooi en waardevol afscheid.“

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Bel of mail dan gerust, we zijn er voor je.

  • Open opstelling!
    De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

    Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
    Th.B. Voorn uit Heerlen
  • álles bleek mogelijk ...

    ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

    rust & tijdloosheid uitstralend ...
    Rene Lennaerts uit Amsterdam
  • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
    Ted Leyen uit Heerlen
  • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »