Post Uitvaartzorg - Uitvaart en spiritualiteit

Uitvaart en spiritualiteit

Misschien heeft u  weleens een spirituele ervaring gehad, erover gelezen of gehoord. Spiritualiteit bestaat in allerlei vormen. De één noemt dat spiritualiteit, de ander religie of gevoel. In dit blog leggen we u uit wat men zoal onder spiritualiteit verstaat en hoe dit bij de invulling van een uitvaart ingezet kan worden. 

Uitvaart en spiritualteit

Wat is spiritualiteit eigenlijk?

Het woordenboek is er nogal vaag over: iets dat op het geestelijke gericht is. Spiritualiteit heeft geen eenduidige betekenis. Iedereen mag het voor zichzelf invullen. Voor sommige mensen is het iets ongrijpbaars, terwijl het voor anderen meer over levensbeschouwing gaat. Eén ding is duidelijk, de interesse rondom dit thema is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit heeft vooral te maken met ons drukke leven waarin we steeds meer op zoek gaan naar een stukje rust, zingeving of verdieping. We willen verder kijken dan de buitenkant en al het materialistische in ons leven. Met deze behoefte kijken we als vanzelf naar binnen en zijn we bezig met ons zelfbewustzijn. We zijn overigens spiritueler dan we denken. Ga uzelf maar eens na: denkt u ook weleens na over uw keuzes en hoe u zichzelf zou kunnen ontwikkelen? Kiest u er meer en meer voor om uzelf te zijn, te luisteren en te handelen naar uw gevoel of intuïtie? Wandelt u regelmatig, mediteert u, houdt u een dagboek bij of leest u zelfhulpboeken? Wie weet reflecteert u weleens met coach of psycholoog? Wat ons betreft, valt dit allemaal onder spiritueel bezig zijn. 

Het verschil tussen religie en spiritualiteit

Spiritualiteit wordt vaak onder religie geschaard, maar dat is eigenlijk onjuist. Spiritualiteit gaat om de verbinding met het innerlijke, terwijl het bij religie (denk bijvoorbeeld aan Christendom, Islam, Hindoeïsme, Boeddhisme) vooral om de verbintenis met een externe God gaat. Mensen die spiritueel zijn, geloven niet per definitie in een god. Daar waar het bij religie om beleving en (levens)richtlijnen draait, gaat het bij spiritualiteit veel meer om de vraag waarom we dingen ervaren zoals we ze ervaren. Zie het als een mix van filosofie en psychologie. Er zijn ook raakvlakken. Ongeacht of we in een god geloven of spiritueel zijn, iedereen vindt er zingeving, verklaringen of antwoorden in. 

Spirituele ervaringen

Misschien heeft u of iemand uit uw omgeving eens een ervaring gehad? Het kan van alles zijn en het kan op elk moment van de dag of nacht gebeuren. Een gesprek met een overleden dierbare, in een droom of tijdens een meditatie. Maar ook een onverklaarbare drang voelen om iets heel specifieks te doen. U weet niet waarom, maar voelt bijvoorbeeld dat het heel belangrijk is om een afspraak af te zeggen of het tegenovergestelde, om ondanks tegenslagen toch te gaan. Achteraf blijkt dan dat u juist gehandeld heeft. U ontliep daarmee een grote kettingbotsing op de snelweg of was precies op tijd bij de bevalling van uw vrouw of vriendin. Herkenbaar? Ook het regelmatig zien van een vogel of vlinder als u aan een dierbare denkt, is een vaak gehoorde ervaring. En wat te denken van zo’n moment waarin we ineens, zonder enige aanleiding, precies weten wat ons te doen staat. Bijzonder toch? 

Spirituele ervaringen rondom een overlijden

Ondanks de groeiende interesse vinden veel mensen het moeilijk over spiritualiteit of spirituele ervaringen te praten. Marc Moors: “Wanneer ik voor een uitvaart bij mensen thuis kom, krijg ik weleens een vraag in die richting. Ik merk dat mensen dan meestal denken dat ze in de war zijn. Ze denken dat ze vanwege emoties aan het doordraaien zijn. Tegelijkertijd weten ze héél zeker dat het licht al drie dagen lang, sinds het overlijden van een dierbare, telkens op hetzelfde tijdstip zomaar aanspringt. Dan vragen ze mij of ik dit verklaren kan. Vaak kaats ik die vraag terug en komen mensen zelf tot antwoorden. Ja, ik denk dat er meer tussen hemel en aarde is, maar wat precies, dat laat ik open. Men hoeft er niet in te geloven en kan er wel of niet iets mee doen. Zo heb ik eens een ervaring gehad bij de voorbereiding van de muziek. Wat ik ook probeerde, ik kreeg het niet voor elkaar om het geluid van een bepaald liedje in de juiste kwaliteit te krijgen. Bij mijn vijfde poging, begon ik mezelf af te vragen of het misschien gewoon zo moest zijn. Misschien was dit simpelweg niet het juiste liedje. Ik vertrouwde op dit gevoel en adviseerde de familie een ander nummer te kiezen en wat bleek? Ze waren tot dezelfde conclusie én hetzelfde liedje gekomen! Hoe dan ook, als het u overkomt, praat er dan in elk geval over, dat is mijn advies. Het kan namelijk veel troost en rust brengen.” 

Spirituele uitvaart

Wat ons betreft zijn er geen vaste regels, wel heel veel mogelijkheden. Het hangt van u of de overledene af. Religieuze muziek uit andere culturen, geen kist maar een lijkwade, ruimte voor bezinning en meditatie, een spirituele boodschap op de rouwkaart - de invulling van een spirituele uitvaart bepaalt u zelf. Natuurlijk kunt u op onze hulp rekenen. Marc Moors: “Als de familie aangeeft dat de overledene waarde hechtte aan spiritualiteit, dan gaan we op zoek naar wat goed voelt en past bij zowel de overledene als de nabestaanden. We doen er alles aan om een afscheid te creëren dat écht klopt. Een afscheid dat de overledene recht doet. In muziek, beeld, en woorden. Niets moet. Er wordt niks geforceerd. Go with the flow, vertrouwen hebben in het proces.” 

Bijeenkomsten Uitvaart & Spiritualiteit 

We overwegen een bijeenkomst rondom dit thema te organiseren. Tijdens deze bijeenkomst leert u meer over spiritualiteit en bespreken we vormen en ervaringen. Interesse? Meld dit ons dan via het contactformulier. Zodra er een bijeenkomst gepland staat ontvangt u een bericht. 

  • Open opstelling!
    De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

    Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
    Th.B. Voorn uit Heerlen
  • álles bleek mogelijk ...

    ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

    rust & tijdloosheid uitstralend ...
    Rene Lennaerts uit Amsterdam
  • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
    Ted Leyen uit Heerlen
  • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »