Post Uitvaartzorg - De uitvaartceremonie van jongeren is doorgaans heel anders. Ontdek hoe wij bij Post Uitvaartzorg daarmee omgaan.

Uitvaartceremonie jongeren: een toast op het leven

Waar tijdens het overlijden van oudere mensen vaak een soort van berusting heerst, is dat bij het overlijden van een jong persoon vaak heel anders. Daar overheersen vooral gevoelens van onbegrip en onrecht. Het verlies is lastiger te accepteren. Het maakt niet uit of iemand eerst ziek is geweest of geheel onverwacht overleden is. Afscheid nemen is moeilijk en zeker van iemand die nog aan het begin of in de bloei van zijn of haar leven stond. Met een bijzonder afscheid in een persoonlijke omgeving wordt het verdriet niet minder, maar kunt u het wel samen met uw dierbaren delen en erop terugkijken als iets moois. Lees hoe Post Uitvaartzorg omgaat met afscheid van jonge(re) mensen. 

uitvaartceremonie jongeren

Acceptatie, emotie en afscheid

Het organiseren van een uitvaart is een emotionele gebeurtenis, zéker als het gaat om jonge mensen. Er is veel onbegrip en nabestaanden hebben veel moeite met het accepteren van de situatie. Het is een heel ander rouwproces. Sommigen zijn in shock, terwijl anderen het verdriet verdringen en zich op praktische taken storten. Wij adviseren iedereen steevast om de tijd te nemen, ook als er nog veel te regelen is. Bovendien helpen we de mensen door ze ruimte voor hun verdriet te geven. Niet dat we in die tijd niets doen, we regelen dan andere zaken waarbij alle wensen al helder en besproken zijn. Er zijn ook nabestaanden die het liever samen met ons doen. Ook dat kan. Soms is het zelfs handig omdat we dan direct op bepaalde vragen antwoord kunnen geven. Dit kan een hoop onzekerheid wegnemen en rust bieden. We denken met u mee over bijvoorbeeld de locatie en muziek zodat we samen de gewenste sfeer kunnen creëren. Tijdens het bespreken van de mogelijkheden maken we altijd tijd voor gevoelens. Gevoelens moeten niet worden genegeerd, integendeel.  Dat leidt alleen maar af. Hierdoor loopt u het risico dat u te snel antwoord geeft omdat de emoties te veel worden. Achteraf heeft u dan misschien spijt. Gelukkig hebben mensen al gauw in de gaten dat ze zichzelf bij ons kunnen zijn en zich vooral nergens voor hoeven te schamen. Zo’n verlies is immers het ergste dat u kunt overkomen. 

Bijzondere locaties en geen kledingvoorschriften

Het aantal jongeren dat de voorkeur geeft aan een informele uitvaart is groeiende. In plaats van traditionele locaties,  kiezen ze steeds vaker voor een sfeervolle en meer persoonlijke omgeving. Variërend van aan het strand tot in het lievelingscafé met een glas wijn in de hand. Uitvaartceremonies van jongeren vinden plaats op plekken die niet altijd voor de hand liggen. Soms zijn het locaties die speciale herinneringen oproepen. Die bijzondere locaties zorgen voor een speciale en intieme sfeer tijdens het afscheid. In andere gevallen is een bepaalde locatie zelfs noodzakelijk. Marc Moors: “Soms staat een kerk bepaalde ceremonies of muziek niet toe. We zoeken altijd naar een oplossing en gelukkig lukt het ook meestal. Zo vonden we eens een pastoor bereid om in een zaal van een eetcafé een eucharistieviering te geven. Deze werd ook nog eens afgesloten met knallend feestnummer. Iedereen heeft het als een warm en perfect passend afscheid ervaren.”  Naast locatie zien we ook verandering in de kleding. Zwarte rokken en grijze pakken maken plaats voor kleurrijke, casual outfits. Hoewel we dit meer en meer bij alle uitvaarten zien, is het bij een uitvaart van een jongere bijna een regel om juist niet in het zwart te komen. Wil je zeker zijn dat iedereen die boodschap mee krijgt, raden wij u aan om een ‘dresscode’ in de kaart op te nemen. 

Van koffietafel naar borreluurtje

Weg is de traditionele koffietafel. Jongeren verkiezen een borrel met hapjes en een drankje. Ook kerken en uitvaartzalen worden vervangen door meer trendy locaties. Bij Uitvaartstudio kunt u al uw ideeën over de uitvaartceremonie en locatie kenbaar maken. Wij doen ons uiterste best om een uitvaart te organiseren die perfect aansluit bij uw wensen of die bij van de overleden dierbare. 

De uitvaart

Juist omdat jongeren midden in het leven staan, loopt het vieren van het leven én het verdriet om de dood op het moment van afscheid dwars door elkaar heen. We lachen om de grappige trekjes van de overledene en voelen ons verbonden met diegene en met elkaar. Zonder twijfel, vinden ook wij het organiseren en regisseren van een uitvaart van een jonger iemand moeilijk. Maar we zijn dankbaar als we zien dat nabestaanden met een lach en een traan op het leven van de overledene toasten. We voelen ons bevoorrecht bij te mogen dragen aan een waardevol en persoonlijk afscheid. 

Vragen?

Blijf er niet mee zitten, maar neem contact op.

 • Open opstelling!
  De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

  Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
  Th.B. Voorn uit Heerlen
 • álles bleek mogelijk ...

  ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

  rust & tijdloosheid uitstralend ...
  Rene Lennaerts uit Amsterdam
 • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
  Ted Leyen uit Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »