Post Uitvaartzorg - Uitvaartfotografie: een blijvende herinnering

Uitvaartfotografie: vastleggen van een laatste herinnering

Tegenwoordig wordt uitvaartfotografie als een mooie manier gezien om het afscheid van een naaste vast te leggen. Voor uzelf, uw (klein)kinderen of andere familieleden. In dit blog vertellen we u er graag wat meer over. Wat is de meerwaarde van een uitvaartportret, hoe regelt u een uitvaartfotograaf en wat mag u ervan verwachten?

Uitvaartfotografie


Geschiedenis rondom fotografie en de dood

Als we terug in de tijd gaan, zien we dat gedurende de 19e eeuw, ‘post-mortem fotografie’ heel gewoon was. Vooral overleden kinderen werden vaak gefotografeerd. In die tijd was rouw ook iets van iedereen. Als iemand in de rouw was kon iedereen dat zien. Via rouwkleding en speciale accessoires zoals rouwwaaiers, rouwzakdoeken en zelfs rouwserviezen, wist de buitenwereld dat er iemand in de rouw was. De post-mortem portretten werden gebruikt voor de grafstenen en het was bovendien heel gebruikelijk om een foto van de overledene in je huiskamer te hebben. Tot 1880 werden vooral de gezichten gefotografeerd en pas later kwamen ook de lichamen in beeld. Aan het einde van de 19e eeuw werden nabestaanden aan de foto’s toegevoegd, veelal rouwend rondom de kist. Maar sinds het begin van de 20e eeuw kwam er steeds meer een taboe op de dood. Er werden nog wel foto’s gemaakt, maar dat deden de nabestaanden zelf en het liefst als niemand het zag. De foto’s werden bij de andere spullen van de overledene bewaard. En nu in de 21ste eeuw, waarin we weer makkelijker over de dood praten en er steeds meer regie over willen hebben, is uitvaartfotografie voor een groeiend aantal mensen een belangrijk onderdeel van het afscheid. 

De uitvaart op beeld vastleggen

De redenen waarom mensen ervoor kiezen een uitvaart vast te laten leggen zijn heel verschillend. Eén van die redenen is erkenning, iets dat vooral bij het afscheid van een jonge kinderen of (stilgeboren[1]) baby’s speelt. Hoe kort ook, ze waren er en maakten deel uit van een gezin, een familie en hun leven. Een fotoalbum van de uitvaart is het bewijs en een blijvende herinnering daarvan. 

Een andere reden is het ontbreken van familieleden of vrienden tijdens de uitvaart. Zij wonen in het buitenland of zijn al op leeftijd en slecht ter been. Door het vastleggen van de uitvaart, kunnen ook zij afscheid nemen. Marc Moors (Uitvaartregisseur): “Mensen die geen afscheid hebben kunnen nemen en niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn, hebben soms moeite het aanvaarden van de dood van een dierbare. Een nabestaande bedankte me ooit eens voor het inschakelen van een uitvaartfotograaf. Want, zo zei ze, haar zus in Australië begon pas met rouwen toen ze de foto’s zag. Eerder kon ze het gewoonweg niet geloven.” 

Een foto- of herinneringsalbum van de uitvaart kan echt van meerwaarde zijn. Het helpt u herinneren en nodigt uit om erover te praten. Sommige mensen ervaren de uitvaart als een soort roes. Dan is het fijn als er nog iets tastbaars is. U ziet wie er aanwezig was, de mooie bloemen of wat voor weer het die dag was. Nabestaande: “Als je achteraf het album ziet, is het een mooie, dierbare herinnering aan de dag, hoe moeilijk en emotioneel deze ook was. Het waren vooral sfeerfoto’s, warm maar met een respectvolle afstand genomen. Ik kan het iedereen aanraden.” 

Een album maakt erover praten gemakkelijker. Dit geldt zeker wanneer u dementeerde of geestelijk beperkte nabestaanden (soms telkens opnieuw) moet vertellen dat een dierbare overleden is. Een album ondersteunt u dan daarbij. Ook geeft het kinderen antwoord op vragen wanneer zij hun ouder op jonge leeftijd verloren hebben. Op het moment van de uitvaart zijn ze nog te jong om alles te begrijpen en later zullen ze zich nog maar weinig herinneren. Dankzij een album kunnen ze dan op latere leeftijd een goed beeld van hun ouder en het afscheid krijgen. 

Uitvaartfotografie: een vak apart

Niet iedere fotograaf is automatisch ook een uitvaartfotograaf. Een uitvaartfotograaf komt heel dicht bij een familie en op een enorm kwetsbaar moment. Dat vergt mensenkennis en zorgvuldigheid. Een professionele uitvaartfotograaf weet precies de juiste momenten of emoties op een respectvolle manier vast te leggen. Hieraan gaat natuurlijk een kennismakingsgesprek vooraf. Op die manier weet de fotograaf wat uw wensen zijn. Zo kunt u vooraf bijvoorbeeld aangeven of de fotograaf wel of geen foto’s van de overledene mag nemen. Een goede uitvaartfotograaf denkt met mee en zal dit soort vragen aan u voorleggen. Verder kunt u mooie overzichtsfoto’s verwachten en respectvolle foto’s van de kistdragers, sprekers, de aanwezigen en speciale momenten of details tijdens de uitvaart. Een uitvaartfotograaf weet zelfs de kleinste details heel mooi in beeld te brengen. Een lichtinval, een hand op de kist of een close-up van een rouwlint. 

Bij Post Uitvaartzorg werken we samen een aantal uitvaartfotografen. Allemaal vakmensen met wie wij fijne ervaringen hebben. Als u uitvaartfotografie overweegt, kunnen wij u dus helpen. En omdat we vooraf uitvoerig met elkaar spreken, kunnen we meestal goed inschatten welke fotograaf het beste bij u past. Als u instemt, neemt de uitvaartfotograaf contact op voor het maken van een kennismakingsgesprek. Op de dag van de uitvaart werken we beiden geruisloos op de achtergrond. Die dag staat in het teken van het leven en het afscheid van een uniek en waardevol persoon. We zullen er alles aan doen om die allerlaatste herinnering zo mooi mogelijk te laten worden. Een herinnering waar u met een goed gevoel op terugkijkt, met warmte, weemoed, een lach en traan.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over uitvaartfotografie en alle andere mogelijkheden rondom een uitvaart? Er is vaak veel meer mogelijk dan wordt gedacht en voor elke budget. Een mooie uitvaart hoeft niet duur te zijn. We zijn volkomen transparant en wijzen u graag op de verschillende mogelijkheden. Maak dus gerust een afspraak.

 
  • Open opstelling!
    De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

    Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
    Th.B. Voorn uit Heerlen
  • álles bleek mogelijk ...

    ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

    rust & tijdloosheid uitstralend ...
    Rene Lennaerts uit Amsterdam
  • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
    Ted Leyen uit Heerlen
  • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »