Post Uitvaartzorg - Hoe kiest u de juiste uitvaartmuziek?

Hoe kiest u de juiste muziek voor een uitvaart?

Muziek maakt van een verdrietige gebeurtenis ook iets moois. Daarom is de keuze voor muziek tijdens een uitvaart zo bijzonder. Bij het afscheid wisselen gevoelens van verdriet zich vaak af met herinneringen aan mooie momenten. Emoties gaan op en neer, gebeurtenissen wordt herbeleefd en het besef van afscheid komt dichterbij. Het kiezen van muziek voor een uitvaart is vooral een persoonlijke keuze. Er zijn geen regels voor. U weet het beste van welke muziekstijl de overledene hield en welke liedjes u weer even terugbrengen naar de tijd van toen. Eén ding is zeker: wat u ook kiest, als u en de mensen die dicht tot u staan er een goed gevoel bij hebben, dan is het goed. Graag geven we u nog een aantal tips die u mogelijk helpen bij het selecteren van de juiste uitvaartmuziek. 

uitvaartmuziek

Laat in de muziek iemands leven weerspiegelen

Uitvaartmuziek geeft aan de plechtigheid een bepaalde sfeer en beleving. Tussen de toespraken door zorgt muziek voor een moment van bezinning. Het geeft de nabestaanden de mogelijkheid om ruimte te creëren voor het eigen verdriet. Er wordt even niet meer gesproken, maar stilgestaan bij wat de overledene voor iedereen heeft betekend. Maar wanneer laat u welk muziekstuk horen? Wat de een ontroert, vindt de ander misschien minder passend. Belangrijk is dat u zich niet laat leiden door ‘wat men vindt’. Het draait om het afscheid van de dierbare. Laat in de muziek zijn of haar leven weerspiegelen, ook al betekent het dat u daarom voor een stuk kiest dat niet helemaal thuishoort in het rijtje van ‘typische’ uitvaartmuziek.   

Houd rekening met de wensen van de overledene

Het komt regelmatig voor dat de persoon in kwestie zelf de regie in handen heeft genomen. Misschien heeft diegene al keuzes heeft gemaakt. Sommige mensen bereiden hun uitvaart al jaren van tevoren tot in detail voor. Misschien heeft u dat ook gedaan? Of misschien heeft u onlangs ons uitvaartcodicil gedownload? Het is voor iedereen fijn als er van tevoren al iets is vastgelegd. Het is nogal een verschil of iemand voor een live band kiest of dat hetzelfde lied via een CD wordt afgespeeld. De juiste muziek maakt het afscheid niet gemakkelijker, maar het draagt zeker bij aan een waardevolle herinnering waarbij muziek een prachtige rol kan spelen. Sommige liedjes blijven voor altijd bij. 

Inspiratietips

Van Nederlandstalige muziek tot Engelse of Italiaanse liedjes. Liedjes uit een opera of popmuziek: alles is mogelijk. De keuze in muziek is ontzettend groot en misschien vindt u het moeilijk om zelf de muzieksoort te kiezen. Hieronder vindt u ter inspiratie een lijst van muziek die het meest gedraaid wordt tijdens uitvaartdiensten in Nederland. Bovendien heeft L1 onlangs een aantal uitvaartondernemers gevraagd welke Limburgse liedjes het meest tijdens een afscheid ingezet worden. Dit helpt u wellicht bij het vinden van een bepaald genre. Voet u zich ook niet bezwaard om aan vrienden of familie hulp te vragen bij het uitkiezen van liedjes. Door erover te praten en herinneringen te delen, komt u niet alleen nader tot elkaar, maar wordt de keuze voor de uitvaartmuziek nóg persoonlijker.

Deze muziek en liedjes zijn het vaakst in de Nederlandse uitvaartlocaties te horen:
Andrea Bocelli & Sarah Brightman – Time to say goodbye
Danny Vera – Rollercoaster
André Rieu & Mirusia Louwerse – Avé Maria
Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou
Wim Sonneveld – Het dorp
Marco Borsato – Afscheid nemen bestaat niet
André Rieu – The rose
Marco Borsato – Breng me naar het water
Frans Bauer – 'N trein naar Niemandsland
Rob de Nijs – Zo zal het zijn 

En dit is de Limburgse Uitvaart top 10: 
Sjef Diederen – Geneet van ’t laeve
Harry Bordon - 't Kapelke 
Harry Bordon - Wie Sjoan ós Limburg is 
Thei en Marij - 't Veldboeket 
Paul van Loo en Ivo Rosbeek - 't Is nog noëts zoë donker geweës
Hald Mich 's Vas - Neet Oét Lottum
John Bröcheler en Mannenkoor St. Caecilia 1837 Vaals – Wies es de windj 
Jo Erens - Limburg allein / Zitterd allein 
Carboon - Koempel Sjeng 
Rowwen Hèze - Twieje Wurd   

Tot slot

Kies de muziek die u het beste bij de uitvaartdienst vindt passen en laat u niet beïnvloeden door wat ‘men’ vindt dat hoort. Muziek is emotie en beschrijft op een bijzondere manier momenten van vreugde en van pijn. Door muziek uit te kiezen die u weer even terugbrengt naar de mooie momenten, creëert u een plek voor het verdriet. Vindt u het desondanks moeilijk? Natuurlijk staan we u bij. Dus ook bij het samen selecteren van de juiste muziek. Heeft u over dit onderwerp vragen? Aarzel niet en neem contact met ons op.

 • Open opstelling!
  De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

  Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
  Th.B. Voorn uit Heerlen
 • álles bleek mogelijk ...

  ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

  rust & tijdloosheid uitstralend ...
  Rene Lennaerts uit Amsterdam
 • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
  Ted Leyen uit Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »