Post Uitvaartzorg - Opbaren: er is meer mogelijk dan u denkt

 

Opbaren: er is meer mogelijk dan u denkt

Uitvaarten worden steeds persoonlijker. Dat is terug te zien in de kist, de bloemen, de ceremonie, de afscheidslocaties en het samenzijn na de uitvaart. Maar wist u dat er ook verschillende mogelijkheden voor het opbaren zijn? Welke dit zijn en andere belangrijke informatie, leest u in dit blog. 

Wat is opbaren eigenlijk?

Opbaren betekent letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overledene. Kort na het overlijden, wordt de overledene verzorgd en aangekleed. Daarna wordt het lichaam in een bed, een kist of op een opbaarplank ter opbaring gelegd. Opbaring duurt meestal meerdere dagen. Wanneer iemand overlijdt, vindt de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaats. Volgens de Nederlandse wet is het verplicht om een overledene binnen zes werkdagen te begraven of cremeren, maar niet eerder dan 36 uur na het overlijden. Veel mensen vinden het fijn om in dagen voor de uitvaart bij de overledene te zijn. Nog even naar een dierbare kijken, erbij zitten, even praten, aanraken. Opbaring geeft u de gelegenheid om fysiek afscheid te nemen. Vroeger werden de mensen altijd thuis opgebaard. Tegenwoordig kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden. Hieronder lichten we alle mogelijkheden, inclusief thuisopbaring, toe. 

Thuis opbaren

Thuis opbaren kan heel fijn zijn. U neemt afscheid van iemand in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving en kunt er 24 uur per dag bij zijn. Vooral bij het verlies van jonge kinderen heeft het thuis opbaren een positieve werking op het rouwproces. Bovendien voelen eventuele broertjes of zusjes zich waarschijnlijk thuis meer op hun gemak en krijgen ook zij volop gelegenheid om afscheid te nemen.  

Thuisopbaring is vrijwel altijd mogelijk. Wel dienen een aantal zaken vooraf gecontroleerd te worden. Zo moet de kist op de dag van de uitvaart zonder problemen uit huis vervoerd kunnen worden. Er moet ruimte te zijn voor de koelapparatuur en eventuele airconditioning als het erg warm weer is. Als daarvoor geen ruimte is, is thanatopraxie, een vorm van lichte balseming, een alternatief. 

Twijfelt u? We denken en kijken natuurlijk met u mee. Soms zijn er andere zaken waaraan gedacht moet worden. Bijvoorbeeld de toegankelijkheid van de ruimte waar de overledene opgebaard ligt. Een trap of smalle ingang maken het voor minder valide familieleden soms onmogelijk om afscheid te nemen. U kunt ook kiezen voor de combinatie thuis en op locatie opbaren. De overledene blijft dan eerst thuis en wordt de laatste dagen naar andere een locatie overgebracht. 

Opbaarlocatie: een uitvaartcentrum

Nabestaanden kunnen zelf de opbaarlocatie bepalen. Post Uitvaartzorg beschikt over een eigen afscheidsruimte. Onze afscheidskamer kunt u naar wens inrichten en met persoonlijke details aanvullen. We kunnen ervoor zorgen dat er muziek wordt afgespeeld of foto’s op de muur worden geprojecteerd. Alles is mogelijk, dus stel gerust iets voor. Wat we vooral belangrijk vinden is dat u in alle rust en privacy kunt samenzijn. 

Opbaarlocatie: een zorgcentrum

Als uw dierbare in een verzorgingstehuis overlijdt, is dat voor diegene en de nabestaanden vaak een vertrouwde plek. Niet ieder zorgcentrum biedt de mogelijkheid tot opbaring. Of het mag of niet, staat meestal in de huisregels. Kijk het daarom na of bespreek het met de zorgorganisatie. 

Bijzondere opbaarlocaties

Opbaren kan ook op andere, niet voor de hand liggende locaties. Bijvoorbeeld op een plek waar de overledene een speciale band mee had. Een voetbalkantine, gemeenschapshuis of het atelier van de overledene. U kunt uw dierbare ook in de tuin in een tuinhuisje opbaren. Heeft u geen tuinhuis? Er zijn mobiele opbaarhuisjes die, afhankelijk van de grootte van uw tuin of terras, overal geplaatst kunnen worden.  

Keuze in de manier van opbaren

U kunt de overledene op een bed, kist of op een opbaarplank opbaren. Meestal wordt er gekozen voor een open opbaring maar in sommige gevallen kiest men voor een dichte kist met een foto erop. Kleding is ook een aandachtspunt. Als de overledene zelf geen wensen had, kunt u overwegen om voor iemands favoriete outfit of favoriete kleding te kiezen. Alles kan, van een nette kleding tot een voetbaltenue, van motor- tot danskleding. Naast kleding kunt u ook sieraden of een (lees)bril toevoegen. Verder kunt u de opbaarplek extra persoonlijk maken met bloemen, knuffels, leesboeken, foto’s en fotoalbums. 

Niet opbaren

Wanneer de overledene duidelijk heeft aangegeven niet opgebaard te willen worden of het lichaam aan de wetenschap ter beschikking heeft gesteld, blijft het lichaam tot de uitvaart in een mortuarium. 

Wilt u meer weten of heb je vragen over opbaringsmogelijkheden?

Neem gerust contact op.  

 

 • Open opstelling!
  De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

  Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
  Th.B. Voorn uit Heerlen
 • álles bleek mogelijk ...

  ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

  rust & tijdloosheid uitstralend ...
  Rene Lennaerts uit Amsterdam
 • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
  Ted Leyen uit Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »