Post Uitvaartzorg - Uw uitvaart regelen vanuit een hospice

Uw uitvaart regelen vanuit een hospice

Uw eigen uitvaart of die van geliefde, ouders of kind is een onderwerp dat altijd raakt. We krijgen allemaal met de dood te maken. De een praat er makkelijker over dan de ander. Ook uitvaarten van anderen kunnen aanleiding zijn voor een gesprek hierover. U praat er dan samen over, meestal in de beslotenheid van uw eigen huis. Na een overlijden, regelen nabestaanden samen met de uitvaartonderneming de begrafenis of crematie en alles wat erbij komt kijken. Maar wat als uzelf of de ander de laatste periode in een hospice doorbrengt? Is er dan nog wel ruimte voor het regelen van de uitvaart te midden van dit intieme zorghuis? In dit blog vertellen we u er meer over. Hoe u het allemaal regelt, maar vooral ook hoe we elkaar kunnen helpen en welke mooie kanten dit met zich mee kan brengen.

Een hospice

Hoogstwaarschijnlijk heeft u er al eens van gehoord en misschien bent u er ook weleens geweest. Een hospice is een speciale plek waar zieke mensen naartoe kunnen gaan om hun laatste dagen in een comfortabele en ondersteunende omgeving door te brengen. Het is een plek waar toegewijde medische professionals en meelevende vrijwilligers er alles aan doen om je een gevoel van geborgenheid te creëren en liefdevolle zorg te bieden.

Wat je van een hospice verwachten kunt

Een hospice is er voor u en biedt ook steun aan uw naasten. De professionals en vrijwilligers in een hospice zijn er dus niet alleen om medische zorg te bieden, maar ook om u emotioneel te ondersteunen. De mensen van het hospice begrijpen de complexe emoties en uitdagingen die gepaard gaan met deze fase van het leven, ze bieden een luisterend oor, begeleiding en hulp bij het omgaan met praktische zaken.

Niet alleen maar treurnis

Sterven in een hospice en het gezamenlijk regelen van de uitvaart hoeven niet alleen maar verdriet te betekenen. De wetenschap dat u niet alleen bent en dat uw naasten er zijn om u te ondersteunen, kan een enorm verschil maken. Het delen van herinneringen en het uiten van gevoelens kunnen allemaal helpen bij het verlichten van de pijn en het verdriet die deze situatie met zich meebrengt. Samen kunt u kracht putten uit elkaars aanwezigheid om deze uitdagende tijd door te komen. Vaak ontstaan er juist dan mooie momenten en prachtige laatste herinneringen. Het kan een tijd zijn waarin familiebanden versterkt worden, waarin oude vriendschappen opnieuw worden aangehaald en waarin er ruimte is voor diepe gesprekken en reflectie.

Het regelen van de uitvaart vanuit een hospice

De tijd in een hospice geeft u tijd om samen te zijn en elkaar te ondersteunen tijdens deze moeilijke periode. Het regelen van de uitvaart is hier een belangrijk onderdeel van. Door dit samen te doen, kunt u ervoor zorgen dat de wensen en voorkeuren van uzelf of die van de ander worden gerespecteerd en dat de uitvaart een persoonlijke en betekenisvolle viering wordt. Een viering van het leven dat geleefd is. Het gezamenlijk regelen van de uitvaart biedt ook de kans samen te beslissen over de kleine details. Een specifieke locatie voor het afscheid, bepaalde muziek of zelfs een bepaald thema dat het leven van u of de ander weerspiegelt. Door dit proces samen te doorlopen, kan het voor iedereen een helende en verbindende ervaring zijn. Het kan helpen bij het creëren van een gevoel van vrede, rust en bij het vinden van troost in het feit dat u alles hebben gedaan om een waardig en betekenisvol afscheid te creëren.

We luisteren en helpen

We begrijpen dat het regelen van een uitvaart – en zeker vanuit een hospice – een emotioneel zware taak kan zijn. Weet dat we er voor u zijn. Om naar u te luisteren en u te ondersteunen gedurende dit proces. Betrek ons al vanaf het begin, bijvoorbeeld tijdens de eerste besprekingen over de uitvaart. We luisteren niet alleen naar de woorden die worden uitgesproken, maar ook naar de betekenis die tussen de regels door klinkt. We vragen door totdat we zeker zijn dat we je wensen helder hebben. We zijn er ook om al uw vragen te beantwoorden en om ondersteuning te bieden. Vaak is er meer mogelijk dan men in eerste instantie denkt. De opluchting die ontstaat wanneer blijkt wat er allemaal kan is altijd enorm. Als het belangrijkste is geregeld, kunt u u zich weer volledig op elkaar richten. U kunt samen zijn in deze bijzondere tijd en de kostbare momenten koesteren.

Tot slot

We weten het allemaal: het leven is eindig. Wees voorbereid. Het vastleggen en kenbaar maken van uitvaartwensen geeft een gevoel van rust, zowel voor uzelf als voor de mensen om u heen. Praat openlijk over uw wensen, ook met betrekking tot het einde van het leven. Het invullen van een uitvaarcodicil kan daarbij helpen. Het biedt de mogelijkheid om uw persoonlijke wensen en voorkeuren vast te leggen zodat deze op het juiste moment kunnen worden vervuld. Door hierover te praten, kunt u samen de weg banen naar een afscheid dat recht doet aan het geleefde leven en troost biedt aan hen die achterblijven.

 

 

 • Open opstelling!
  De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

  Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
  Th.B. Voorn uit Heerlen
 • álles bleek mogelijk ...

  ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

  rust & tijdloosheid uitstralend ...
  Rene Lennaerts uit Amsterdam
 • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
  Ted Leyen uit Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »