Post Uitvaartzorg - Omgaan met conflicten na een overlijden

Omgaan met conflicten na een overlijden

Een overlijden van een familielid kan helaas ook tot pijnlijke ruzies en moeilijke situaties leiden. Beslissingen nemen over cremeren of begraven, wie er tijdens de uitvaart spreekt en wie je wel of niet uitnodigt, kan voor heel wat verdeeldheid binnen een familie zorgen. Hoe voorkomt u erger en wat kunt u doen zodat iedereen met een goed gevoel naar de uitvaart terugkijkt?

 

 

Verdriet

Iedereen rouwt anders, maar wat elkaar verbindt is het verdriet. Waarschijnlijk houdt u allemaal evenveel van de overledene. Waarom dan toch die strijd? Stel uw moeder is overleden, hoe zou zij het hebben gevonden dat haar kinderen zo’n ruzie maakten? Laat uw koppigheid omwille van de overledene varen en concentreer u op wat verbindt. Zo ontstaat er ruimte om samen naar een waardig afscheid toe te werken.

Marc Moors: “Het komt overal voor. Conflicten die ontstaan of opnieuw oplaaien. Je verliest daardoor het belangrijkste uit het oog. Daarom vraag ik nabestaanden welke herinnering zij aan de uitvaart willen overhouden. Een ruzie of een mooi afscheid? In de meeste gevallen worden dan compromissen gesloten en helpen wij de familie bij het vinden van passende oplossingen.” 

Uitvaartwensen vastleggen voorkomt een hoop leed

Veel mensen stellen het liever uit, maar duidelijkheid over uw uitvaartwensen voorkomt een hoop onrust en discussie. U bespaart uw nabestaanden heel wat zorgen en verdriet door op tijd uw wensen kenbaar te maken of vast te leggen. Bespreek het en leg het vast in een uitvaartcodicil. Zo weet u zeker dat uw afscheid verloopt zoals u dat wilt en is de kans op ruzie aanzienlijk kleiner. Kijk bij het vastleggen van uw wensen ook of er voldoende financiële middelen zijn. Wilt u zekerheid? Iedereen, ongeacht verzekering of budget, kan bij ons een afspraak maken om zich vrijblijvend te oriënteren. Dan weet u tenminste waar u aan toe bent. 

Probeer niemand uit te sluiten

Lopen de gemoederen erg hoog op? Een schikking van de zitplaatsen tijdens de ceremonie kan uitkomst bieden. We delen het zo in dat de mensen die ruzie hebben niet naast elkaar hoeven te zitten. Wilt u pertinent niet in dezelfde ruimte met elkaar zijn? Dan regelen we een extra afscheidsmoment. Op die manier kan iedereen in alle rust afscheid nemen. 

Betrek de uitvaartbegeleiding

Vertel ons wat er speelt. We hoeven echt niet alle ins en outs te weten, maar wel dat er iets speelt en tussen wie. Wij merken gauw genoeg dat er iets aan de hand is, maar hoe eerder wij het weten des te meer leed we kunnen voorkomen. Tijdens de voorbereidingen en op de dag zelf, houden onze uitvaartregisseurs een extra oogje in het zeil. We  ondersteunen en organiseren alles zo opdat iedereen met een warm hart op de uitvaart terug kan kijken.

Vragen? 

Blijf er niet mee rondlopen, maar neem contact op. We denken graag met u mee.

 

 • Open opstelling!
  De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

  Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
  Th.B. Voorn uit Heerlen
 • álles bleek mogelijk ...

  ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

  rust & tijdloosheid uitstralend ...
  Rene Lennaerts uit Amsterdam
 • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
  Ted Leyen uit Heerlen
 • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »